Vikellys

Vikellyksessä yhdistyy voimistelu, akrobatia ja hevosharrastus.
Vikellys on voimistelua ympyrällä kävelevän tai laukkaavan hevosen selässä. Vikellyksen perusliikkeisiin kuuluvat selkään hyppy, perusistunta, polvivaaka, mylly, sakset, seisonta ja lankku. Vikellyksessä hevosen selkään kiinnitetään erityinen vikellysvyö, jossa on kaksi suurta kahvaa. Lisäksi tarvitaan patja pehmusteeksi. Juoksuttaja huolehtii liinan ja juoksutusraipan avulla hevosen hallinnasta, eli vikeltäjät keskittyvät vain voimisteluun. Vikeltäjä kuitenkin lukee jatkuvasti hevosen liikettä ja askelrytmiä suorituksensa aikana.

Vikellykseen kuuluu suurena osana oheisharjoittelut. Venyttely, jumppaaminen ja lihaskuntoharjoitukset. Vikellys näyttää haastavalta ja jopa pelottavalta, mutta harrastusta ei tarvitse aloittaa laukkaavan hevosen selässä. Ensimmäiset harjoitukset tehdään hevosen seistessä paikallaan ja sen jälkeen käynnissä. Myös vikellyspukin päällä harjoitellaan liikkeitä ja otetaan tuntumaa ennen oikean hevosen selkään nousua. Lajia paljon harrastavat vikeltäjätkin voimistelevat usein pukin päällä treenatessaan.

Hevosta ohjaa juoksuttaja, ja vikeltäjä suorittaa liikkeitä hevosen selässä. Vikeltäminen sopii kaikenikäisille. Vikellys vaatii harrastajalta notkeutta, voimaa ja ketteryyttä. Mutta eivät nämä ominaisuudet ole välttämättömiä alkuun, sillä laji itse kehittää juuri näitä ominaisuuksia.
Lajin historia juontaa juurensa antiikin ajoilta, ja se on kuulunut mm. ratsuväen koulutukseen. Suomessa on vikelletty 1980-luvun alusta saakka ja lajilla on maassamme noin 300 aktiiviharrastajaa. Vikellyksessä kilpaillaan yksilöina ja joukkueina.

Vikellystä opettaa opettajamme Anita Arponen yhdessä entisen maajoukkuetoverinsa Saara Castrénin kanssa. Anita ja Saara vikelsivät yhdessä joukkue PM-pronssia ja useita SM-kultia. Anita on myös palkittu vuonna 2004 Suomen menestyneimpänä vikeltäjänä. Saaralla on yksinvikellyksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailun pronssimitali.

Aloitamme ensin muutamalla kokeilukerralla ja mikäli kiinnostuneita riittää niin mietimme mahdollisuutta vakituiseen vikellystreeneihin. Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita pitämään hauskaa yhdessä oloa ja liikkumisen riemua!

Ensin on 1h venyttelyä ja jumppaamista ja 1h vikeltämistä. Varusteina toimivat venyvät housut. Ratsastushousut ovat oikein hyvät ja ihonmyötäinen paita ilman huppua. Muistattehan että vikellystreeni tapahtuu maneesissa jossa on viileää. Villapaita on oikein hyvä ja lämmin. Varusteet sen mukaan että tarkenette myös vikeltää maneesissa.

Testi harjoitukset:

sunnuntaina 17.3

klo: 16 – 18 (7 paikkaa vapaana)

 

Hinta: 25€ /kerta/ henkilö

7 henkilöä mahtuu / treenikerta mukaan.

 

Varaukset:

p. 044 987 5630. Soittoajat ja viesteihin vastausajat: Arkisin ma-pe: klo. 10:00 – 11:00 ja 15:00 – 16:00

mantsalanratsastuskoulu@gmail.com tai facebook Mäntsälän Ratsastuskoulu messenger viestillä.

 

Maksuvälineenä käy lasku (kuitti esitettävä), käteinen, yleisimmät maksukortit, smartum, ePassi sporttipassi, Edenred virikesetelit, Eazybreak ja MobilePay.

Valmennustuntien peruminen tulee tehdä viimeistään kaksi päivää ennen valmennusta (48h)

Laskutamme perumattomat/myöhässä perutut ratsastukset normaalisti.

Tervetuloa seuraamaan valmennuksia!